Vanzarea de medicamente online, controversata la nivel european. Stiri pharma - PaginaFarmacistilor.ro
  • Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Vanzarea de medicamente online, controversata la nivel european

Vanzarea de medicamente online, controversata la nivel european
12 Septembrie 2011 16:23

Peste 180 de farmacisti romani din zona de vest a tarii au discutat la Gyula (Ungaria) in cadrul evenimentului “Houston Farma Practic” despre vanzarea medicamentelor pe internet, despre automedicatie si despre riscurile pe care le implica aceste fenomene.

"Vanzarea de medicamente online nu este reglementata in Romania, dar ea este interzisa indirect prin lege", a precizat farm. Speranta Iacob, presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj, prezenta la evenimentul organizat de Houston NPA.

In opinia farmacistei, vanzarea online este "o vanzare cu autoservire si fara consiliere", motiv pentru care farmacistul nu prea detine controlul asupra pacientului si a consumului de medicamente.

"Vanzarea de medicamente online este o problema controversata si la nivel european", a spus farm. Iacob.

Sunt insa si farmacisti care considera util internetul pentru unii pacienti care vor sa achizitioneze in mod responsabil medicamente.

"In cazuri justificate cand pacientul nu se poate deplasa la farmacie, daca se pune la punct o comunicare online intre farmacist si pacient, este utila vanzarea de medicamente online, fiind totodata si o metoda moderna", a declarat farmacistul Geza Horvath din Reghin.

Organizatia Internationala a Sanatatii (WHO) estimeaza ca mai mult de 50% dintre medicamentele vandute pe internet sunt contrafacute. Chiar daca riscul de a cumpara medicamente falsificate de pe net nu poate fi inlaturat definitiv, Uniunea Europeana a emis o directiva care ofera si cateva solutii de protectie a pacientilor impotriva riscului de a cumpara online medicamente contrafacute. Site-urile care comercializeaza medicamente trebuie sa contina un link catre paginile electronice ale autoritatilor competente unde sa se regaseasca o lista cu toate persoanele si entitatile din statul respectiv autorizate sa vanda medicamente pe internet.

22% din romani cumpara medicamente fara sfatul medicului

O alta problema discutata la cel de-al saselea eveniment "Houston Farma Practic” a fost cea a automedicatiei.

"In Romania 75% din populatie declara ca isi administreaza medicamente fara o consultare prealabila a unui specialist", a afirmat farm. Speranta Iacob.

Mai mult, 22% dintre romani declara ca iau medicamente fara a apela la sfatul medicului.Un exemplu concret discutat de farmacisti a fost cel al produsului Tantum Rosa. Presedinta Colegiului Farmacistilor din Cluj a spus ca in zona respectiva au fost probleme cu Politia, intrucat s-a consumat foarte mult Tantum Rosa pe cale orala, in conditiile in care se stie ca acesta are efecte halucinogene.

"Anul trecut in perioada festivalului Peninsula din Mures (nota red.:Felsziget) a crescut considerabil vanzarea de Tantum Rosa. In aceste situatii farmacistului ii revine rolul de a face putina psihologie. Daca un barbat achizitioneaza 3 cutii de Tantum Rosa, s-ar putea sa nu fie ceva in regula si trebuie chestionat. Aici intra in joc si cel de-al saptelea simt", a spus farm. Horvath, care a prezentat si o lucrare pe tema interactiunilor medicamentoase.

Redactor Sef: Alexandra Manaila

4100 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.