Legea privind taxa pe clawback, aprobata de Senat. Stiri pharma - PaginaFarmacistilor.ro
  • Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Legea privind taxa pe clawback, aprobata de Senat

Legea privind taxa pe clawback, aprobata de Senat
16 Noiembrie 2011 17:55

Senatul Romaniei a adoptat legea pe clawback in cadrul acestei saptamani. Practic, au fost aprobate toate amendamentele aduse la aceasta lege care vizeaza pastrarea accesului pacientilor din Romania la medicamentele compensate.

Cea mai importanta modificare se refera la eliminarea sanctionarii pacientilor pentru neplata taxei de catre producatori. Legea adoptata de guvern la 1 octombrie prevedea ca medicamentele nu vor mai putea fi cumparate in regim compensat daca producatorii de medicamente nu achita taxa. Recunoscand ca scopul sistemului de compensare este sa ajute pacientii sa suporte mai usor costul tratamentelor, senatorii au decis sa elimine aceasta sanctiune, iar neplata taxei sa fie sanctionata cu penalitati si dobanzi, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

In plus, din 2012 va fi alocata o suma mai mare pentru medicamente. Astfel, in bugetul sanatatii vor intra minim 600 milioane lei in plus, prin stabilirea unui plafon de plata de 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi platit de catre producatori.

"Credem ca este esential ca taxa clawback sa poata fi implementata, pentru ca intr-adevar bugetul sanatatii are nevoie in acest moment de sumele care pot fi colectate prin aplicarea ei. Insa aceasta taxa trebuie sa fie direct corelata cu nevoile pacientilor privind compensarea, iar accesul lor la medicamente sa fie mentinut. Decizia Senatului este una corecta, care tine seama de aceste aspecte. Insa legea va trebui sa treaca si prin Camera Deputatilor, pentru analiza si amendare", a afirmat Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Totodata a fost anulata si posibilitatea ca legea sa fie anulata de Curtea Constitutionala, intrucat in varianta adoptata de Guvern, legea prevedea ca platitorii sa fie taxati si asupra TVA si a unor venituri realizate de alti actori din piata.

De asemenea, senatorii au aprobat un amendament prin care au eliminat din textul ordonantei prevederea privind eliminarea de pe lista de medicamente care se pot acorda gratuit sau compensat a produselor farmaceutice puse pe piata de persoane juridice care nu isi indeplinesc obligatiile de plata a contributiei in termen de 180 de zile de la data scadentei.

Autor: Oana Ciornia

1797 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.