Farm. Pavel Rosca:"Tinerii sa nu-si doreasca sa fie sefi din prima!"
Pavel Rosca face parte din generatia tanara, avand la activ 8 ani de sefie, dupa ce a trecut printr-o farmacie de circuit inchis (Spitalul Judetean Resita) si pe la catedra (Scoala Postliceala Sanitara) unde a predat timp de 4 ani. In prezent este farmacist sef in cadrul propriei farmacii Deomonte din Resita si recent a fost ales presedintele Colegiului Farmacistilor din Caras Severin.
Alexandra Manaila (A.M.): Ce inseamna pentru un tanar promovarea de la farmacist la farmacist sef?
Pavel Rosca( P.R.): Eu sunt banatean, functia pentru mine nu a insemnat nimic, dar responsabilitatile m-au provocat si la inceput m-au speriat un pic! Am avut norocul sa lucrez ca farmacist langa farmacisti adevarati si dedicati de la care am invatat multe si am parcurs fiecare treapta fara sa trisez. Consider ca in aceste circumstante, poti sa faci cu adevarat o cariera sau cu alte cuvinte sa devii profesionist! Consider ca este singurul mod de gandire sanatoasa si anume sa nu-ti doresti functia inainte sa fii pregatit profesional, sa ai experienta manageriala si sa ajungi la nivelul necesar de rabdare si intelepciune! Doar asa poti fi respectat! Acum se intampla ceva de neimaginat pentru meseria de farmacist, sunt promovati colegi foarte tineri, de pe bancile facultatii in functie de farmacist sef, li se arata o cale facila dar plina de pericole pentru meseria de farmacist. Acestia nu mai pot recupera niciodata elementele pentru a fi farmacisti adevarati, profesionisti si foarte respectati. Renuntarea la stagiatura ce duce la o formare profesionala adevarata pe langa un farmacist sef experimentat, renuntarea la receptura si scaderea calitatii invatamantului de specialitate sunt dezastre extrem de grave pentru meseria de farmacist. Eu, unul, voi milita cu toata energia mea pentru schimbarea rapida a situatiei si poate ca noua mea calitate de Presedinte al Colegiului Judetean ma va ajuta.
A.M.: Care este deosebirea intre un farmacist diriginte in farmacia individuala si un farmacist diriginte intr-un lant?
P.R.: Mare, totul pleaca de la ce fac. Farmacistul sef care are farmacia lui are ceva incomensurabil in plus: libertatea de a lua decizii! Meseria de farmacist este una foarte grea, timpul lipseste pentru ca ai foarte mult de lucru, teritoriul sau domeniul este mare si anevoios, ai provocari permanente, de rezolvat foarte multe cazuri. Trebuie sa ai multe abilitati si disponibilitati, sa fii rabdator si sa te sacrifici permanent! Toate astea, pentru ca traim vremuri foarte grele unde lumea este stresata, cu probleme mari, inraita, necomunicativa si grabita, trebuie sa le faci REPEDE si BINE! Atunci de ce sa nu fii tu si patronul farmaciei? De ce sa beneficieze de munca ta profesionista cineva care sta pe o plaja undeva sau merge des la schi, ambele in orice anotimp pentru ca si le permite? Profesia de farmacist este una liberala !!!! Asta trebuie sa inteleaga tinerii mei colegi!
Chiar daca sunt foarte exigent si poate dur cu ceea ce se intampla, sunt convins ca un confrate tanar, proaspat absolvent, trebuie primit bine si consiliat cu rabdare!
A.M.:Care sunt cele mai mari dificultati pe care le intampina un farmacist sef in mentinerea farmaciei proprii pe piata?
P.R.: Relatiile de afaceri sunt tot mai dificile! Sa nu uitam totusi ca farmacia este o societate comerciala si trebuie sa reziste in jungla complicata a economiei de piata! As putea sintetiza intr-un mod simplist cativa factori: relatiile cu casa de asigurari de sanatate, o cunoastem cu totii ca fiind o problema mare si din pacate cronica, concurenta neloiala din partea lanturilor de farmacii care sunt extrem de mercantile si cinice, eu zic chiar incompatibile cu specificul pietei farma. Chiar daca farmaciile sunt SRL-uri, ar trebui sa nu urmareasca sau sa vaneze doar profitul intr-un mod animalic . In sanatate si cultura in primul rand trebuie bifate performanta si moralitatea, atunci cand vindeci si educi bine pe cineva nu te gadesti la banii lui, ci la performanta pura. Asa a fost si la noi pana sa-si deschida NE-FARMACISTII Farmacii. Fie ca acestia sunt lanturi –multinationale de regula foarte toxice pentru ca detin si piata de en-gros si en –detail, deci imorale pana in panzele albe, doctori sau simpli “carnatari”
A.M.: Ce-i indemnati pe tinerii absolventi de Farmacie?
P.R.: Sa nu-si doreasca sa fie sefi din prima si apoi sa-si doreasca sa aiba farmacia lor! Cand s-o putea si tot e un pas inainte! Sa invete de la FARMACISTI , sa respecte meseria si Colegiul Farmacistilor! Chiar daca sunt foarte exigent si poate dur cu ceea ce se intampla, sunt convins ca un confrate tanar, proaspat absolvent, trebuie primit bine si consiliat cu rabdare! Trebuie sa vada din partea mea dragostea in primul rand, pentru ca este adevarat: Violenta naste violenta !
A.M.: Cum va veti sustine si ajuta colegii din pozitia de presedinte al Colegiului Farmacistilor Caras-Severin?
P.R.: Cu multa energie, sunt un luptator energic si am principii extrem de bine conturate! Vreau sa fiu catalizatorul care sa le insufle placerea de a comunica din nou cu placere, de a ne asocia si a deveni puternici! Mesajul meu pentru ei este ca nimic nu e imposibil, vreau sa gandeasca pozitiv si vreau sa le reamintesc ca detin o putere uriasa si anume inteligenta pe care farmacistii o au din belsug! Aceasta combinata cu tenacitatea, consecventa, rabdarea, cultura exceptionala devine o arma imbatabila! Vreau sa le readuc siguranta, speranta, sa vada calea si fara sa le cer nimic in schimb!
redactor sef: Alexandra Manaila