Citostaticele greu de gasit in farmacii . Stiri pharma - PaginaFarmacistilor.ro
  • Ai vreo informatie care ar putea fi utila comunitatii?

Citostaticele greu de gasit in farmacii

Citostaticele greu de gasit in farmacii
21 Ianuarie 2010 17:24
Medicamentele oncologice se gasesc din ce in ce mai greu, in special in farmaciile independente. Motivele sunt de ordin financiar.

Ca in orice afacere, si in farmacie exista produse foarte rentabile si produse mai putin rentabile sau chiar nerentabile. Din categoria ultimelor doua fac parte si citostaticele.
Desi sunt scumpe, farmacistii nu fac mare avere de pe urma lor, dimpotriva castigul lor este mic.

"La 5000 lei cat costa un flacon de citostatice, farmacia castiga 35 lei, in cazul in care l-a vandut. Castigul farmaciei respective este de 0,01%. In plus, statul pune TVA pe acel citostatic si castiga din asta. Eu nu am citostatice in farmacie", a declarat in exclusivitate pentru PaginaFarmacistilor.ro farm. Ioana Cacovean, presedinta Patronatului Farmacistilor din Romania.

Banii nerecuperati, calea sigura spre faliment
Un alt motiv pentru care aceste produse devin rare este plata facturilor catre farmacii prelungita pana la agonie. Daca pana acum farmacistii mai luau bani de acasa pentru propria afacere, acum nu mai au de unde sa aduca pentru a cumpara diverse medicamente de la depozite.

"Nu avem citostatice nu doar pentru ca nu castigam din asta, ci si pentru ca plata facturilor se face la un interval foarte mare de timp. Valorile restante sunt mari si raman blocate. Practic, o suma de bani nerecuperata ne poate baga in faliment. Nu am medicamente oncologice fiindca nu mi s-au cerut in ultimele trei luni in farmacie", a marturisit Maria Bratila Maria Bratila, farmacist diriginte la Demira Co Farm.

Situatia este valabila in cazul farmaciilor mici, lanturile reusind totusi sa supravietuiasca.
"In conditiile actuale cu termenele de plata pe care le avem nu putem achizitiona medicamente oncologice. Poate doar farmaciile care isi pot acoperi cheltuielile din vanzarea la liber. In general, depozitele dau citostatice lanturilor de farmacii. Noi, farmaciile indepedente ne confruntam cu datorii mari", a declarat Alin Stiopu farmacist la Tehno Farm Antoniu.

Depozite neaprovizionate din cauza datoriilor
De multe ori farmacistii isi pierd clientii pentru ca nu pot onora retetele pe loc.
"Pacientii vin cu reteta cu oncologice, farmacia comanda produsele respective la depozit, iar acestea nu le au pe stoc. Nu imi permit decat sa iau strictul necesar, cate doua-trei flacoane ca sa le pot vinde. Apoi, mai iau doua daca le mai gasesc la depozit. Sa iau mai multe oncologice si sa le tin in farmacie, iarasi nu e o solutie rentabila. Ca pot ramane cu ele nevandute," precizeaza farm. Maria Bratila.

Faptul ca nu se mai gasesc medicamente oncologice in depozite este confirmat si de catre Viorel Vasile, presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania(ADMR).

"Usor se intra in blocaj financiar. Distribuitorii nu si-au platit datoria catre producatori, asa ca se reduce stocul de medicamente, intre timp nemaifacandu-se alte importuri", a precizat Viorel Vasile.
Cu aceasta situatie se confrunta aproape toate depozitele de medicamente din tara.
Potrivit unei evaluari facute de Asociatia Distribuitorilor de Medicamente din Romania suma datoriilor pe care le are de recuperat ADMR se ridica la 500 milioane de euro din care 100 pe spitale(hospital) si 400 pe farmacii(retail).

De altfel, Viorel Vasile ne-a marturisit ca i-a solicitat Ministrului Sanatatii o intalnire pentru a discuta problemele grave din sistem si a gasi solutii pentru deblocarea banilor.

Autor:redactor sef Alexandra Manaila
3394 vizualizari
Lasa un comentariu:

Scrie mai jos comentariul tau. Acesta va fi moderat de administrator si apoi publicat.

La postarea comentariilor pe www.PaginaFarmacistilor.ro, te rugam sa utilizezi un limbaj civilizat si sa eviti atacurile off topic la adresa autorilor mesajelor. In cazul in care nu vei respecta aceste reguli, comentariile tale nu vor fi publicate.

  »  

* Campurile marcate cu steluta sunt obligatorii.